Återvinning av skor

Skylt med texten återvinningscentral

Återvinning är ett ord som hörs allt oftare i modebranschen, och i många butiker kan man idag lämna in gamla kläder. Men än så länge har det inte varit möjligt att lämna in skor på detta sätt, något som det nu blir ändring på.

Modebranschen har fått upp ögonen för miljöarbete av olika slag, bl.a. i form av mer miljövänliga material. Fler och fler butiker samlar också in gamla kläder. I de flesta av H&M:s butiker får man en rabattcheck om man lämnar in en påse gamla kläder, och många andra kedjor tar också emot kläder, även om man kanske inte får något för besväret. Materialet i kläderna återvinns, men det finns också satsningar på att samla in begagnade kläder som fortfarande är i bra skick, och sälja dem igen. Filippa K och Boomerang är två märken som har valt att göra detta.

Hittills har ingen dock varit intresserad av att ta emot gamla skor, såvida man inte räknar butiker som Myrorna och Erikshjälpen. Men nu kommer Vagabond att börja ta emot begagnade skor, skriver Elle. Den kund som gör sig besväret att lämna in ett par skor får en värdecheck, och skorna kommer att säljas på second hand, eller skänkas till välgörenhet, om de är i tillräckligt bra skick. Om de inte kan användas kommer de istället att malas ned, och materialen kommer att återvinnas. Det går bra att lämna in skor av vilket märke som helst, så det behöver inte vara skor från just Vagabond.

En anledning till att ingen butik har samlat in skor hittills är att det är svårt att återvinna en sko, som ju består av många olika material. Vagabond samarbetar med det tyska företaget I:Collect, som är de som kommit längst med tekniken att separera skorna i återvinningsbara beståndsdelar. Till att börja med kommer en butik i Stockholm, och en i Göteborg, att ta emot gamla skor.