Kan tåstrumpor rädda ditt liv?

Vandringsskor

Skavsår kan framstå som ett nödvändigt ont, inte minst för den som går in ett par nya skor. Men det går att undvika dem, och det är något som du bör sträva efter. Ett skavsår kan nämligen ge upphov till riktiga hälsofaror.

Det finns många sätt att motverka skavsår på fötterna. Tåstrumpor, skavsårsplåster och tejp är några bra sätt att förebygga att sår över huvud taget uppkommer.

Skavsår är allvarliga saker. Det är viktigt att förebygga dem, men skulle du ändå få skavsår är det viktigt att du tar hand om dem. I värsta fall kan de annars leda till blodförgiftning, något som drabbade ishockeyspelaren Alfred Sjöman från Skövde.

– Det började ju från skridskorna, jag fick ett trycksår på hälen som till slut utvecklade sig till en slags varkula, men jag tänkte inte på det, berättar Alfred.

Men den där kulan kom att vända upp och ner på hela hans liv. Eftersom den blev infekterad och sprack, kom det in bakterier via det öppna såret. Någon vecka senare började Alfred, som vid tiden spelade i en västsvensk klubb på hög nivå, få ont i ryggen. Bakterierna hade spridit sig upp till en tidigare skada i ryggen och skapat en kraftig varböld.

Plåster kan hjälpa tillfälligt mot problem med skavsår, något som kan göra ett restaurangbiträde till hjälte. Läs den hjärtevärmande historien här.

Gå inte ut för hårt

Det är alltid viktigt att ta det lugnt i början, inte minst med nya skor. Gå inte för långt i skorna de första dagarna, och om du reser till en stad där du planerar att gå mycket, packa ned minst ett par rejält ingångna skor. Det gör inget om de är slitna – då kan du kanske slänga dem innan du åker hem, och köpa ett par nya istället!

En som betonar vikten av att ta det lugnt och undvika skavsår är Angeliqa Mejstedt, författare till en bok om vandring. I en intervju som du kan läsa här berättar hon bl.a. om att det är viktigt att undvika skavsår.