Rengör vita tygskor

Vita tygskor

Vår och sommar är tiden för vita sneakers. Vitt är troligen den mest klassiska färgen på gympadojor, men ha ju den nackdelen att skorna blir smutsiga snabbare. Som tur är går det att rengöra dem.

På våren plockar många fram sina Converse, Vans, Nylite eller andra vita sneakers i canvas. Efter att ha gått i mörka skor hela vintern vill man lysa upp tillvaron lite, men nackdelen är att skorna snabbt blir nedsmutsade. Som tur är kan man rengöra dem, med ett klassiskt husmorstips. Gör så här:

  1. Börja med att ta bort skosnörena. Lägg dem i en skål med tvål och varmt vatten, eller kör dem i tvättmaskinen. Om du inte lyckas få dem vita, köp ett par nya. Det är inte speciellt dyrt.
  2. Skölj skorna i kallt vatten, under kranen eller genom att sänka ned dem i en hink. Skydda arbetsytan med vaxduk, plast eller tidningar.
  3. Blanda två delar bakpulver med tre delar vinäger i en skål. Använd i redskap eller skål av metall. Blandningen ska bli en skummande pasta, som skorna ska skrubbas med. Använd en nagelborste eller en gammal tandborste, och arbeta över hela skon, men fokusera på fläckarna.
  4. Skölj skorna i kallt vatten igen, och kontrollera att fläckarna försvunnit. Skrubba annars med pastan en gång till.
  5. Tvätta skorna i tvättmaskin. Lägg dem gärna i en tvättpåse eller ett gammalt örngott. Välj helst ett hand- eller fintvättsprogram.
  6. Torktumla inte skorna, utan låt dem lufttorka. Snöra skorna igen och de är redo att användas. De kan kännas lite stela första gången man använder dem, men den känslan släpper snabbt.

Fler tips om skovård finns att läsa här. Tänk bara på att det som fungerar på sneakers sällan fungerar på skor i äkta läder, och också på att det är skillnad på mocka och läder.