Skor är livet

Högklackade svarta pumps

Skor gör livet värt att leva, och det finns alltid mer man kan lära sig i det här ämnet. Skorgasm är en sajt helt och hållet tillägnad skor.

Det är stor skillnad på skor och skor. Pumps är inte samma sak som träskor, och det är stor skillnad på ett par schyssta sneakers och ett par slalompjäxor. Vi behöver olika typer av skor för olika aktiviteter, men också för att ge oss olika känslor. Vad vi har på fötterna påverkar hur vi mår, och det handlar inte bara om skornas bekvämlighet.

Många upplever att höga klackar ger mer ”power” och tar på sig högklackade pumps när de ska tala inför en större grupp, eller när de ska löneförhandla på sin arbetsplats. I andra sammanhang, även om det fortfarande är i yrkeslivet, kanske man väljer fotbeklädnader av mer sportig art.

Basmodellerna i garderoben

Det går inte att säga hur många skor man bör ha. Däremot går det att säga någonting om hur många olika skomodeller man bör ha, som minst. Följande är klassiska modeller, som bör finnas i varje kvinnas skogarderob. De passar framför allt bra till fest, eller på ett kontor. Sedan behöver man också minst två par vardagsskor. Man bör nämligen inte ha samma par skor på sig två dagar i rad. Det gäller framför allt som skorna är i läder, då måste de hinna torka mellan varven.

Röda ballerinaskor

Ballerinaskon är en riktig klassiker, och har varit så sedan strax efter andra världskriget. Det finns modeller i alla prisklasser, men om man har råd bör man undvika de allra billigaste, som ofta har en rem som löper över foten. Välj istället en variant utan rem, med en rosett framtill. Denna klassiska modell, i rött, skapades av Rose Repetto i Paris 1947, och spreds först på balettscenerna och sedan bland modemedvetna. Sedan dess har den aldrig fallit ur tiden.

Låga, tvåfärgade pumps

Låga pumps påminner på många sätt om ballerinaskor, men känns lite mer dressade. Genom att välja en beige sko med mörk tå skapas en synvilla: benen ser längre ut, och foten kortare. En som insåg detta var Coco Chanel, som skapade sina klassiska tvåfärgade skor efter att ha sett en betjänt bära en liknande modell hos hertigen av Westminister. Tvåfärgade pumps finns alltid i Chanels sortiment, även om klacken och tån förändras från en säsong till en annan.

Högklackade pumps

Manolo Blahnik, Christian Louboutin, Jimmy Choo och Charlotte Dellal – det finns många designers vars namn är förknippade med pumps med riktigt höga klackar. Det är inte alla som kan gå i högklackat, framför allt inte här i Norden (det är helt annorlunda i Ryssland och de baltiska länderna), men man bör i sin skogarderob ha ett par skor med så höga klackar som man klarar. Det är nämligen något speciellt med höga klackar, inte bara att titta på andra som bär dem, utan även om att gå i dem. Vill man ha högre klackar än man klarar av kan man välja ett par pumps med platå under tån.